Follow Us @nina_hobbysite

zaterdag 26 mei 2018

Boekentips - De acht bergen en Het meisje dat uit de stilte kwam

Ik heb weer twee boeken gelezen die ik echte aanraders vind. De eerste is de acht bergen van Paola Cognetti. Dit boek staat al lang in de toplijst. Het is geen spannend boek maar wel een prachtig verhaal.
Het gaat over Pietro die een stadsjongen is uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door de gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin van dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raak er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens er bloeit een ogenschijnlijke onverwoestbare vriendschap op.

Mijn mening het is een prachtige verhaal over vriendschap en het leven in de bergen. De natuur wordt prachtig beschreven. Het boek gaf mij een echt vakantiegevoel. Het boek leest erg fijn weg.

En dan heb ik nog een autobiografisch verhaal gelezen over Fiona Bollag.
Dit is de geschiedenis van een meisje dat niet hoort. Of eigenlijk: niets hoorde. Fiona Bollag kwam doof ter wereld en leerde op jonge leeftijd liplezen. Op haar zestiende krijg ze echter als een van de eersten een nieuw implantaat, waarmee haar hersenen geluiden kunnen omzetten en waardoor ze kan horen. Plotseling leeft Fiona in een compleet andere wereld. Want hoe beangstigend is het om van de ene op de andere dag muziek of voorbijrazend verkeer te horen?
Fiona beschrijft op invoelbare wijze wat een geschenk het is om voor het eerst in je leven te kunnen horen, maar ook hoe rustig en vertrouwd de jaren in stilte waren. Opeens moet ze wennen aan een wereld waarin geluid overal aanwezig is:achtergrondgeluiden, emoties in stemmen, getik van de regen. Mooie geluiden, maar ook verwarrende geluiden en geluiden die afleiden.

Mijn mening het is een indrukwekkend verhaal over hoe dove mensen moeten vechten om een plek te krijgen in deze 'harde'wereld. En hoe ze het ervaren heeft om een implantaat te krijgen. Wat ik ook erg fijn vond is dat er achterin het boek een hoofdstuk zit met vragen en antwoorden over hoe het werkt met een implantaat en gebarentaal etc. Ik moet wel eerlijk toegeven dat het misschien niet het best geschreven boek is, maar toch vond ik het erg interessant en indrukwekkend.

Deze beiden boeken vind ik aanraders! Ik hoop dat je wat hebt aan deze boekentips. En dat deze boeken misschien in het genre valt van wat je graag leest. 

3 opmerkingen:

 1. Het boek De acht bergen heb ik gelezen. Ik ben het met je eens. Het is een prachtig boek met veel lagen en betekenissen. Het tweede boek ken ik nog niet, maar na jouw beschrijving zet ik het op mijn wensenlijstje.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. inderdaad wat je zegt, lezen vooral met dit weer, geeft me ook 'n echt vakantiegevoel.. 't eerste boek wat je beschrijft, brengt in herinnering van vakanties met onze kinderen op de camping aan 't Idro-meer in Valle d"Aoste :-)
  (wil nog even zeggen: dat ik nu 'n "ander" blog heb..)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tips, nog voor op het biblijstje. Als ik wat verder ben met de tuin ga ik weer eens naar de bib gaan en dan hopelijk heerlijk buiten lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen