Follow Us @nina_hobbysite

vrijdag 20 april 2018

Boekentips - Trots en vooroordeel + Ik moest mijn land ontvluchten

Een tijdje terug had ik mijn eerste boek van Jane Austen gelezen. En zoals ik toen al geschreven had, was ik zeker van plan om er nog meer te lezen. De volgende die ik gelezen heb is Trots en Vooroordeel:
Even een korte samenvatting van dit boek. Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand, hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen. Met snedige humor ontleedt Jane Austen feilloos de mores van de Britse upperclass aan het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer geschreven. 

Mijn mening: Het lijkt een eenvoudig romantisch verhaal. Maar het is ook spannend en met diepgang. Het is ook bijzonder dat dit boek zo lang geleden is geschreven en nog steeds erg leuk en prettig leest. En ook nu gelden er nog zoveel vooroordelen t.o.v. beroepen etc.

En ik heb nog een ander boek gelezen. Ik moest mijn land ontvluchten van Vesna Maric.
Een korte samenvatting van dit boek. Als in 1992 de Bosnische oorlog begint, is Vesna een zorgeloze zestienjarige. Tot sluipschutters de stad beginnen te bedreigen. Plotseling wordt het gevaarlijk, om naar school te gaan, af te spreken in een café of stiekem een sigaretje te roken op straat. In een volgepakte autobus ontvlucht Vesna Bosnië, haar ouders blijven achter. Van de ene op de andere dag is zij zo'n meelijwekkende maar ook gevreesd persoon: een vluchteling.

Mijn mening: Ondanks dat dit een andere land is dan waar tegenwoordig de vluchtelingen vandaan komen. Is dit boek erg actueel. Dit is een goed boek om te lezen hoe een vluchteling zich voelt in een vreemd land. Het enige kleine minpuntje aan dit boek is dat er een volwassen vrouw op de voorkant staat maar dat dit boek duidelijk geschreven is toen ze 16 was. Daarom komen er denk soms dingen voor die ze erg belangrijk vindt op dat moment zoals roken en alcohol drinken. Ik zou denk graag ook nog eens een keer een boek willen lezen over een volwassen vluchteling.

Lees je ook weleens waargebeurde verhalen? Nog aanraders? 

4 opmerkingen:

 1. De Jane Austen voeken zijn erg mooi. Leuk dat je ze hier onder de aandacht brengt. Het tweede boek ken ik niet ik ben nu bezig met andere boeken de reiziger serie van Diana Gaba
  Don erg mooi en het leest heerlijk weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Not without my daughter (in een sluier gevangen) van Betty Mahmoody is ook een mooi waargebeurd verhaal!! groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ik lees veel te weinig tegenwoordig! Vroeger ook Jane Austen gelezen. Waar gebeurde verhalen lees/las ik ook graag. Tegenwoordig haal ik in de bib eerder kook en naaiboeken. En tijdschriften over wonen en naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, heerlijk hè, Jane Austen! Het andere boek ken ik niet. Las wel pas twee delen van De Cazalets: niet waar gebeurd, maar een prachtige familiegeschiedenis (en er komen nog meer delen!)

  BeantwoordenVerwijderen