Follow Us @nina_hobbysite

zaterdag 7 oktober 2017

Recept: Appeltaart

Het is echt appeltaart weer. En wat is nu lekkerder dan een echte "ouderwetse" appeltaart. En eigenlijk heb je niet veel ingrediënten nodig.  De buren gingen op vakantie en ik mocht bakboeken lenen. Dit recept komt uit appeltaart van Janneke Philippi. Erg goed boek! En ik hoop dat ik deze nog vaker mag lenen, want er zitten nog veel meer leuke recepten in die ik wil uitproberen. De appels van onze eigen boom uit de tuin zijn helaas op.
Ingrediënten voor 10 personen:
- 300 gram bloem
- 200 gram suiker
- 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 kilo moesappels
- 1,5 theelepel gemalen kaneel
- 100 gram rozijnen
- ingevette springvorm van 24 cm doorsnede
Bereiding: 30 min
Wachten: 30 min (kan je ondertussen appels schillen en snijden)
Oven: 1 uur 
Bereidingswijze:
1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een kruimelig deeg van de bloem, 100 gram suiker, de boter, 1,5 ei en een beetje zout. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor tot 180c. Rol ongeveer twee derde van het deeg uit tot een deeglap van 32 cm doorsnede. Bekleed er de bodem en rand van de vorm mee. Zet de vorm in de koelkast.
3. Schil de appels en snijd elke appel in  12 parten. (ik heb ze zelf nog iets kleiner gesneden). Meng de appel met 100 gram suiker, de kaneel en de rozijnen. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
4. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de deegranden over de uiteinden van de vlechtrepen vast. Bestrijk de taart met de rest van het ei.
5. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.

Handig: Maak een dubbele portie deeg, dan ben je voor de volgende taart zo klaar. Het deeg kun je maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren.

Bron: Appeltaart van Janneke Philippi.

5 opmerkingen: